На 88-годишна възраст тази сутрин е починал бившият премиер от времето

...
На 88-годишна възраст тази сутрин е починал бившият премиер от времето
Коментари Харесай

Почина последният премиер от социализма Георги Атанасов

На 88-годишна възраст тази заран е умрял някогашният премиер от времето на социализма Георги Атанасов, заяви " 24 часа ".

Атанасов е политик от Българската комунистическа партия, министър-председател в 78-ото държавно управление на България и член на Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия от 1986 до 1990 година Роден е в с. Православен, Пловдивско през 1933 година През 1947 година става член на комунистическия Работнически юношески съюз, а от 1956 година - на Българска комунистическа партия. Завършва история в Софийския университет, като след това заема разнообразни постове в номенклатурата на Димитровския комунистически юношески съюз, оглавявайки организацията от 1965 до 1968 година Ръководи отделите " Наука и обучение ", " Деловодство "  и " Организационен " към Централния комитет на Българска комунистическа партия. 

Между 1966 до 1990 година е член на Централен комитет на Българска комунистическа партия, бил е и първи заместник-председател на Държавния комитет за обмисляне. От 1977 до 1986 година Атанасов е секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия, отговарящ за организационните въпроси, като по този метод се подрежда като втори човек след Тодор Живков. От 1981 г. до 1986 година е и заместник-председател на Държавния съвет и ръководител на Комитета за държавен и национален надзор с сан на министър в държавното управление на Гриша Филипов. В началото на 1985 година е част от специфична краткотрайна комисия от висши функционери, която координира така наречен Възродителен развой. През март 1986 година заменя Гриша Филипов като ръководител на Министерски съвет и оглавява 78-ото държавно управление на България - до февруари 1990 година Награден е с ордените " Георги Димитров "  и " 13 века България ".

През 1990 година Атанасов е освободен от всички постове в преименуваната Българска социалистическа партия. През 1992 година е наказан на 10 година затвор за финансови злоупотреби, само че е опрощение от президента Желю Желев през 1994 година по здравословни аргументи. След гибелта на Димитър Попов на 5 декември 2015 година Георги Атанасов се трансформира в най-възрастния жив някогашен министър-председател на България. Той бе и последният жив министър-председател преди 10 ноември 1989 година

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР